Van partner naar ouder!

Je wordt ouder: Gefeliciteerd!

Van harte gefeliciteerd je wordt ouder van een prachtig kleintje
Nu de vraag wat moet ik allemaal regelen? Hoe kan ik mijn vrouw/partner ondersteunen tijdens de bevalling? Wat wordt er allemaal na de bevalling van mij verwacht?

Het zijn nogal wat vragen die op je afkomen, wij zullen je een beetje op weg proberen te helpen via deze pagina!

Je voorbereiden op het ouderschap gaat verder dan het regelen van praktische zaken. Om te wennen aan het ouderschap, of beter gezegd: aan het idee van ouder worden, is het belangrijk om de zwangerschap, bij voorkeur met je zwangere partner, actief te beleven. De volgende tips voor aanstaande ouders kunnen je daarbij helpen. Van een zwangerschapscursus voor ouders tot contact maken met je ongeboren kindje.

Apps en handige links

De “ zwanger en baby app van ouders van nu“. Dit is een leuke app voor zowel een vader als moeder. Hierin kan je onder andere een zwangerschapskalender, tips en een lijst met babynamen vinden.

Tuurlijk schatje! Hoe mannen vader worden. in app en boekvorm van columnist Jasper Rombout.

Op de verlofregelaar.nl krijg je meer informatie over alle verlofregelingen die er zijn. Van geboorteverlof voor je partner tot kortdurend zorgverlof voor als je kind een keer ziek is.

De rijksoverheid heeft een checklist gemaakt ‘Ik krijg een kind, wat moet ik doen?’ Super handig. Je hoeft alleen maar een paar vragen in te vullen en je krijgt een mooi overzicht.

Een kind krijgen heeft veel invloed op je financiële zaken. Ga je minder werken? Dan heeft dat niet alleen invloed op je salarisstrookje, maar ook op je pensioen. Op wijzeringeldzaken.nl vind je veel praktische informatie en tools. Ook bij het Nibud.nl vind je goede betrouwbare informatie.

Leesvoer

Het boek van Kluun “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt,” behandeld alles wat u nooit wilde weten over zwangerschap en baby’s. Het verkent onderwerpen zoals hormonen en hoe ermee om te gaan, het herkennen van weeën, het begrijpen van ontsluiting, en zelfs meer onconventionele onderwerpen zoals tepelhoedjes, bedklossen en voedingsbeha’s. Het boek biedt ook inzicht in seks tijdens de zwangerschap. “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!” geeft antwoorden op deze vragen en behandelt daarnaast:

  • Impress Your Wife: tips om jezelf door de zwangerschap heen te bluffen.
  • Een woordenlijst die alle verwarrende termen verduidelijkt, zoals strippen en puffen, bandenpijn en nesteldrang, afkolven en indalen. Dit alles wordt uitgelegd in begrijpelijke taal voor mannen.
  • Protestactie: zinloos geweld bij bevallingen stoppen.

Dit en nog meer lees je allemaal in het boek help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

Het boek ‘Aanpakken voor Aanstaande Vaders‘ van David Borman, een verloskundige, onderzoeker en trainer, biedt praktische handvatten en tips om vaders voor te bereiden. Hiermee gaat de vader goed voorbereid de zwangerschap tegemoet.

Een ander interessant boek om te lezen is  “Maar je krijgt er wel heel veel voor terug,” geschreven door Bastiaan Ragas.

In het boek “Ik papa” beschrijft Filemon Wesseling de zwangerschap van zijn vriendin van maand tot maand.

Tips voor tijdens de zwangerschap

  • Bezoek samen de verloskundige. Twee mensen kunnen meer vragen stellen en elkaar ondersteunen in geval van vragen of zorgen. Je kunt ook de ervaring delen van echo’s en luisteren naar het hartje van de baby. Deze momenten zijn te kostbaar om te missen.
  • Neem de zware huishoudelijke taken over voor je vrouw/vriendin. Hierdoor kan ze zich wat rustiger voelen en energie besparen voor de bevalling en de kraamweek.
  • Bewaar belangrijke nummers zoals die van de verloskundige, het ziekenhuis en de kraamzorg in je telefoon. Zo hoef je niet op het laatste moment te zoeken en niet aan je vrouw/vriendin te vragen.
  • Zorg dat de bevallingstas klaar staat tegen de 37e week van de zwangerschap, met een duidelijk lijstje van wat er nog toegevoegd moet worden. Dit vermindert stress op het laatste moment.
  • Regel een oppas voor andere kinderen indien van toepassing.

Tips voor tijdens de bevalling

  • Communiceer van tevoren waar je wilt dat de bevalling plaatsvindt, thuis of in het ziekenhuis.
  • Als je van plan bent om thuis te bevallen, zorg dan voor een aangename temperatuur in huis, aangezien je baby uit een constante temperatuur komt.
  • Vraag om verduidelijking als de uitleg van de verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgster niet duidelijk is.
  • Blijf als partner rustig en ontspannen tijdens de bevalling, omdat spanning besmettelijk is.
  • Tijdens de bevalling kan de lichaamstemperatuur van je vrouw/vriendin schommelen. Help haar met extra sokken, een kruik of een deken als ze het koud heeft, en met koude washandjes en slokjes drinken als ze het warm heeft.
  • Laat haar weten dat je vertrouwen in haar hebt. Ze is sterk en kan dit aan.
  • Vermijd discussies; op dit moment heeft je vrouw/vriendin altijd gelijk. Een blije partner betekent een blije jij!

Tips voor in de kraamtijd

  • Neem verlof op, zowel tijdens de kraamweek als wanneer de baby er is. Niet alleen de moeder, maar ook jij hebt tijd nodig om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie. Dit is ook een kans om veel te leren en een sterke band met je baby op te bouwen.
  • Houd een agenda bij voor het kraambezoek en probeer de eerste week zo min mogelijk te plannen.
  • Vermeld jouw telefoonnummer op het geboortekaartje in plaats van dat van de moeder. Je kunt het geboortekaartje zelfs na de kraamweek versturen voor meer rust.
  • In Nederland moet de geboorte binnen 3 werkdagen worden aangegeven. Bereid je voor door een naam te kiezen en de benodigde papieren klaar te leggen. In veel gemeenten kun je dit online doen met je DigiD.
  • Meld de baby ook aan bij alle relevante verzekeringen, niet alleen de zorgverzekering.

Waarom het goed is om voor te lezen als vader

We weten natuurlijk al jaren dat voorlezen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat als een vader voorleest, dat nog eens extra voordelen met zich meebrengt?
Nieuwsgierig geworden? klik dan snel verder!

Maternal gatekeeping en de vaderrol bij opvoeding

Maternal gatekeeping is een fenomeen dat zich vaak kort na de geboorte van een baby aandient en waardoor je als kersverse vader misschien niet altijd de rol pakt die je eigenlijk zou willen pakken.

Wil je hier graag meer over weten klik dan naar de volgende pagina en nemen we je zo goed als we kunnen mee in dit onderwerp.

Hoe krijg je als vader een goede hechting met je baby 

Kun je als vader vanaf het begin een band opbouwen met je baby? Spoiler alert: ja, dat kan! Op de volgende pagina vertellen we je meer over de hechtingsrelatie tussen vader en baby én geven we je tips over hoe die die band kunt versterken.